Tilbake til Om å synge

Stemmebåndene


rsa3p15.gif
Det ser nesten ut som et øye til en øgle på dette bildet, men det er faktisk et fotografi av stemmebåndene til et menneske. Det hvite; merket med tall 1, er selve stemmebåndene. Det er den strikklignende strukturen med sitt gele-lag. Stemmebåndene er dannet av blant annet muskelfibre.

Tall 3 er spalten der luften passerer. Denne spalter åpner og lukker seg ved tale, sang og hoste (og når vi spiser).

Det kan oppstå ulike skader på stemmebåndene. Man kan få noduler (knuter), lammelser eller svulster (ond- eller godartede) på dem. Også magesyre kan etse på stemmebåndene, slik at de skades. Det kan skje hvis man stadig kaster opp, eller dersom man har en feil på lukkemuskelen til magesekken, der spiserøret slutter og magesekken begynner. Om natten kan magesyren dermed skvalpe oppover og skade spiserøret og stemmebåndene.

Lammelser kan også oppstå på den ene siden av stemmebåndene, eller på begge sider, eller på bare deler av stemmebåndene. Slike skader gjør at gelelaget rundt "strikken" ikke greier å bevege seg som det skal, og stemmen kan høres hes, raspende, skurrende eller hvesende ut. Dersom "strikken" ikke strammes godt nok (hvis stemmebåndene ikke lukker inntil hverandre), vil det høres ut som luften hveser eller siver ut sammen med lyden fra stemmen.

Se på videoene nedenfor, så ser du stemmebåndene i bevegelse!

  1. Oppvarmingsøvelser (rådgivning og stemmeøvelser)
  2. Oppvarming Her finner du beskrivelser av 22 oppvarmingsøvelser som du også kan bruke som lekeaktivitet
  3. Stemmeøvelser Her finner du sangtekniske stemmeøvelser i lydfiler og på noteform. Eksempler.
  4. Pustemuskulaturen
  5. Sangapparatet

Snakk og sang fra svelget til en operasanger - i endoskop