Forrige side om talespråket
Innholdsfortegnelse/Index
Tilbake til romplan
Til neste side: Autogen trening

The frogs. Kanon
Tilbake til Om å synge

Sangøvelser og rådgivning i forhold til det å synge


shake.jpg
Det finnes mange typer undervisning i sang, fra klassisk til pop og rock. Det viktigste er at du lærer din egen stemme å kjenne, og ikke bruker stemmen feil. Hvis du bruker stemmen feil, kan du nemlig få problemer; som for eksempel knuter på stemmebåndene. Får du slike, så vil ikke gelelaget på stemmebåndene dine vibrere som de skal, og du får en stemme som ikke kjennes god, og som heller ikke høres behagelig ut. Det viktigste å huske på når du synger, er at det ikke skal gjøre vondt.

Nederst på siden finner du videoer med oppvarmings- og sangøvelser.


Hvorfor varme opp stemmen?


oppvarminga.jpg
Ville du løpe marathon uten å være trent? - Ikke jeg.... men så løper jeg ikke marathon heller. Jessye Norman, en av vår tids største sangerinner, sa i et TV-intervju at det å synge var et stort, kroppslig arbeid. All pustingen gjorde henne lykkelig! Vi får jo inn et overskudd av oksygen når vi puster så aktivt. Mange kan bli "lette i hodet" og kjenne en overflod av kroppens lykkehormoner!

Fordi det å synge er kroppsarbeid, ikke så ulikt det å løpe eller trene, bør vi varme opp. God sang krever at både de store muskelgruppene i kroppen og de fine små i sangapparatet vekkes og samordnes. Særlig pustemuskulaturen er viktig.

Se nedover på siden for praktiske sangøvelser.


Hvorfor ha med oppvarming på disse nettsidene?


aikido.jpg
Kunnskap om og metodikk i forhold til oppvarming, stemmebruk og øvelser som styrker nødvendig muskulatur er vanskelig å finne i de sangbøkene som brukes i skolen. Jeg viser derfor her et metodisk opplegg for oppvarming, sang og stemmebruk som du kan hente inspirasjon og ideer fra. Alle øvelsene kan ikke gjøres alltid, men noen øvelser bør gå igjen hver time som start og avslutning. Ideene kan tilpasses og varieres ut fra alder, interesse, tidligere erfaring og dagsform. Flere av aktivitetene er lagt opp som lek; men kan selvsagt tas som mer direkte oppvarmings- og stemmeøvelser uten den lekpregete formen. Her må læreren, korlederen eller du som synger i praksis vurdere hva som passer best i den enkelte situasjon ut fra egen erfaring og kunnskap.

NB! Eksemplene nedenfor er hverken "perfekte innspillinger" eller "perfekt sang". De er kun ment som inspirasjon til øvelser.


Hva er formålet?


wecando.jpg
Formålet med aktivitetene er å skape en morsom og bevisstgjørende ramme omkring øvelser som varmer opp, styrker og utvikler nødvendig muskulatur i "sang-apparatet" hos den enkelte. Det dreier seg mye om kontakt med eget mellomgulv og egen pust, opplevelse av tonehøyder og bruk av eget sangregister.

Oppvarming har sin hovesaklige hensikt i å forebygge skader og øke prestasjonsevnen. Ved å varme opp blir muskulaturen mer tøyelig. Oppvarmingen fører også til skjerpet bevissthet og konsentrasjon, som er med på å øke den mentale ytelsen som igjen er med på å øke prestasjonsevnen.

Gjennom øvelsene skal stemmen og kroppen trenes til å bli et godt sangredskap. Aktivitetene kan i tillegg ha verdi i seg selv i form av opplevelse, følelse og erkjennelse for den enkelte; det å være til stede i et her-og-nå-øyeblikk. Øvelsene kan samtidig bidra til et tryggere gruppe-, klasse- og skolemiljø gjennom den muligheten som oppstår i samhandling og felles lek.


Oppvarmingsaktivitetenes hovedområder


oppvarmingsbilde.jpg
Oppvarmingsaktivitetene har jeg delt inn i to hovedområder:

1. Oppvarming Her finner du beskrivelser av 22 oppvarmingsøvelser som du også kan bruke som lekeaktivitet

2. Stemmeøvelser Her finner du sangtekniske stemmeøvelser i lydfiler og på noteform. Eksempler.


Jeg har også laget Oppvarmingsøvelser for stemme og kropp i noen leksjoner (word-dokumenter) som kan hjelpe til å bli mer bevisst på stemmebruk.


Vekk kroppen


sove-4.jpg
NB! Eksemplene nedenfor er hverken "perfekte innspillinger" eller "perfekt sang". De er kun ment som inspirasjon til øvelser. Disse hjelper til med å "vekke" kroppen:

1. Trekk pusten inn gjennom nesa mens du holder fingeren utenpå det ene neseboret - det skal være tett. Da kjenner du at lufta strømmer ned i lungene.


2. Varm opp stemmebånd med "v", "dsj" og "z". Husk å tenke at du har en "varm potet" i halsen (åpne gapet innvendig samtidig med v, dsj og z-lyden):3. Lange seige s - på utpust. Lat som du luter på en blomst og pust inn gjennom nesa. Få s'n til å pulsere på utpust.

4. Få til et skikkelig rop på "hå". Lat som du kauker til en kamerat som står på fjellet langt borte i det blå. Eller få deg en riktig god latter!Aktivere støtten - diafragma og kjernemuskulatur - med gog, bog og dønn!


oppvarming-2.jpg


core.jpg
Syng skalaer i alle mulige tonearter på gog, bog og dønn:
skala.png
Bruk kombinasjonene nedenfor, og du vil kjenne at muskulaturen "drar seg sammen" på de rette stedene for sang!
Du kan for eksempel også synge på melodien Lisa gikk til skolen, Bæ bæ lille lam eller Mikkel rev (eller en annen sang du kjenner godt) som variasjon.
GOG
osv...
BOG
Lisa gikk til skolen på bog....Velg ulike tonearter...
DOG
KOB
Barnas blues på kob..Det blir mye å tenke på på en gang, og vanskeligere å treffe tonen....
DØNN
Bæ, bæ lille lam på dønn
MOM
Mikkel Rev på mom
MØM
GUNG
Alle fugler små de er på gung....
HNG

ZUM


PTK og BDG


diafragma.jpg
Støttemuskulatur
De kjente konsonantene p-t-k kan "spyttes ut" i gjentatte repetisjoner (i takt). De aktiverer også kroppens støttemuskulatur.

Bytt ut med deres stemte konsonanter: bdgTogetLydene f-s-tsj kan sies i gjentatte repetisjonerOppvarmings- og tonedanningsøvelsera2103-1-smallloves_spell.jpg
NB! Eksemplene nedenfor er hverken "perfekte innspillinger" eller "perfekt sang". De er kun ment som inspirasjon til øvelser. For bedre intonasjon og oppvarming kan disse korte øvelsene være nyttige. Syng skalaer opp og ned i forskjellig tonearter. Gå gjerne opp eller ned et halvt trinn om gangen i sekvenser:
Hm (do-mi-sol)

Brbrbrbr (leppetrille 1)

Brbrbrbr (leppetrille 2)

Do re mi fa

La la la kromatisk skala

Mo mo mo skala - C-Ciss-D

Ja-ja-ja skala

Mia og Marianne

Don diri don

Senora

Tarantella

Drilledroll
Bytt ut med trilletroll og krillekroll for variasjon.
Vi er bra/sommerdag

Drama
Bytt ut med drama-dama for variasjon
Lille trille (kanon)

Ja, det var bra

Gungagunga

Ng

Hm (kanon)

Oppvarmingskanon
Seidama dåa
seigdame.jpg
Vi kan også finne sanger vi liker og synge dem i flere forskjellige tonearter. Denne her, som også er en kanon, liker jeg å tralle på:

Sangen
4-stemt
Seidama dei dama dei damdå
Seidama dei dama dåa
Seidama dei dama dei damdå
Seidama dei dama dåa
Seidama dei dama deidamdå di deidamdå
Seidama dei dama seidama dei dama seidama dei dama dåa!


Syng i kanon og leik deg varm


pigekorssangere2.jpg
Å synge i kanon er en fin måte å varme opp på. Her har du sanger som kan synges i kanon. Bak linkene på siden finner du lydinnspilling av sangene i melodi, sang og flerstemt, samt noter.


Det å synge og leike sangleiker kan også være fint som oppvarming.


Oppvarmingsleksjoner


sangglad.gif


Mer om stemmens funksjonDrikk vann!


vann.png
Siden stemmebåndene er omgitt av et væskefylt gelelag, er det fint å drikke mye vann når du skal synge.

Ligg unna isbiter, iskrem og kalde drikker, og drikk ikke alt for varme væsker! Tenk bare på hvordan du begynner å skjelve i muskulaturen når du blir kald! Et annet godt råd er å holde seg varm på beina. Forskning har nemlig vist at det er sammenheng mellom temperatur på beina og i halsen. Blir beina kalde, blir man lettere utsatt for infeksjoner i luftveiene! Blir strupehodet kaldt, har du dessuten kanskje problemer med all den fine muskulaturen som skal fungere som best når du synger? Kanskje det er en av grunnene til at sangere ofte vises med skjerf?

Å drikke melk før man synger er kanskje heller ikke så lurt; for melk hjelper til å lage ekstra slim, som det kan være ubehagelig å "synge på".

Unngå å synge når du er forkjølet. Ved en forkjølelse hovner stemmebåndene og slimhinnene i halsen opp. Da greier ikke gelelaget på stemmebåndene å gjøre jobben sin fordi stemmebåndene blir for stramme og hovne. Røyking er også skadelig for stemmebåndene, som ofte blir "grove" og kan få en raspende bilyd.

Ikke kremt, men prøv heller å svelge, dersom du kjenner ubehag i halsen. Drikk litt vann!


Reparer med "r"


purr.jpg
Av en eller annen grunn er det bra å synge på "r". Da vibrerer det meste, uten at noe tar skade. Det kan til og med reparere skader, sies det. Ta noen sangtekniske øvelser på ro, ro, eller prøv å synge en hel sang på r! Hvorhen du går i li og fjell på r? Eller gjør øvelsene sammen med jenta i videoen.

Det er fint å le!Ressurserhttp://www.youtube.com/user/singliskidger?feature=watch
Flere øvelser med lyttefiler finner du på The sing thing
Pust- og støtteøvelser som du finner på The sing thing (på engelsk):
Pust eksempel 1
Sukk eksempel 2
Støtte eksempel 3

Her finner du en beskrivelse av musikkleker på engelsk.


Video - sangtimer på engelsk - oppvarmingInnholdsfortegnelse/Index Tilbake til romplan Til neste side: Autogen trening
Nettstedet er opprettet av Siri Randem
Sist oppdatert 13 juni 2014