Forrige side

Til neste side: hørsel
Til :Rundsanger og kanon - introduksjon
Sangboka Rundsanger og kanon

Ekko-kanon
Windows media player download

Om det å synge - en aktivitet for hele kroppensingsong.jpg
Når du synger aktiverer du hele kroppen, men det er stemmebåndene inni strupehodet som er den primære kilden til lyd. Stemmebåndene har strikk-struktur, og er dekket av et gelelignende lag som kan vibrere. Ved hjelp av luften som presses ut av lungene, settes stemmebåndene i vibrasjon. Denne vibrasjonen genererer lydbølger. Disse trykkforandringene i lufta forsterkes gjennom resonans i kroppen. Hulrommene i nese, munn og skallebrask fungerer som våre "gitarkasser".

Hvor stram "strikken" i stemmebåndene er, bestemmer hvor høy (lys) eller lav (mørk) vi oppfatter at lyden er. Når strikken er skikkelig strammet, er lyden lys. Jo kortere og strammere strikk, jo lysere stemme. Sagt på en annen måte: Strammingen av stemmebåndene er med på å bestemme hvilken frekvens som blir produsert.Vipp og sving på bruskenbakre-larynx.jpg137.222.110.150
Strupehodet styrer spenning og innstilling selv ved en rekke mulige innstillinger: det området som stemmebåndene sitter i kan nemlig vippes opp og ned, bakover og forover i et fleksibelt system av brusk og muskler. Tenk deg at du skal starte en sang, for eksempel "Mikkel Rev", men ikke syng høyt. Bare tenk på det. Nå! Kjenner du etter, har strupehodet ditt stilt seg i riktig posisjon for å lage den første tonen i sangen. Er ikke det fantastisk? Bare ved å tenke tonen, stiller apparatet vårt seg automatisk inn på riktig frekvens!

Frekvens betyr egentlig hvor raskt lydbølgen svinger i løpet av en gitt tid. Svinger den hurtig vil vi altså oppfatte lyden som lys. Tenk bare på forskjellen i lyden fra en fiolin og en kontrabass. Kontrabassen gir det vi opplever som dype, mørke toner. Kontrabassens strenger vibrerer ikke så raskt som fiolinens. Det er slakke lydbølger kontrabassen sender ut.Like særegen som et fingeravtrykkfingerprint.jpg
Vibrasjonen fra stemmebåndene våre lager slike lydbølger som vi gjenkjenner som helt særegne for stemmer.
Stemmen din er derfor som et fingeravtrykk; den er bare din!

Se disse sidene for mange forslag til startøvelser:
  1. Oppvarmingsøvelser Rådgivning om sang og oppvarming
  2. Oppvarming Her finner du beskrivelser av 22 oppvarmingsøvelser som du også kan bruke som lekeaktivitet
  3. Stemmeøvelser Her finner du sangtekniske stemmeøvelser i lydfiler og på noteform. Eksempler.


education.vetmed.vt.edu

Stemmebåndenevclfldlg.jpg


grass_trumpet.jpg
Her ser du en tegning av stemmebåndene i åpen og lukket posisjon. Når du er avslappet og bare puster, er stemmebåndene slakke og åpne. Med en gang du begynner å snakke eller synge, lukker stemmebåndene seg, slik at luften som presses gjennom den smale passasjen frembringer vibrasjoner.

Du kan etterligne dette ved å legge et bredt og flatt strå mellom begge tommelfingrene og blåse. Dette er nesten det samme som skjer i 17.mai- blåsere også; du vet de fløytene som har en plasttut, er laget av papir og som ruller seg ut og berter i vei og når du blåser i dem. Lyden fra slike fløyter er stiv og "rå", ikke fløyelsmyk og vakker som stemmer kan være. Det kommer av at det som vibrerer i fløyta er laget av nokså stivt metall i kombinasjon med plast- altså ikke av strikk og gele!

Trykk på knappen for å høre en stram og presset stemme. Her er stemmebåndene for stive og stramme til å vibrere med flyt. Det er også for stort trykk under stemmebåndene. Det er ikke særlig behagelig å lytte til. Hvis jeg fortsetter i lang tid å snakke slik, vil jeg dessuten få vansker med stemmen. Å snakke slik er altså skadelig.


Svelge eller gjespe?yawn.jpgviralandbuzzmarketing.
blogspot.com
Når du svelger, er stemmebåndene helt lukket. Når du gjesper, er de helt åpne. Dette er to helt motsatte funksjoner som svelget (strupehodet) har mulighet for. Funksjonene er nødvendige for at vi skal få mat ned i magesekken og for å få luft inn og ut av luftrøret.

Egentlig er det slik at det som er inni halsen din er laget for å beskytte pustemekanismen din. Har du noen gang satt en matbit i "vrangen"? Det er fryktelig vondt - og det settes i gang hostereflekser med en gang. Andre fiffige mekanismer virker også som beskyttere mot å få mat ned i luftveiene. Inni halsen er det også et strupelokk som hjelper til å dekke over luftrøret.

Det at stemmebåndene lukker seg ved svelging, er altså en måte å "stenge døra" til luftveiene på.Hva skjer når du er nervøs eller redd?boo.jpg
Får du lyst til å svelge når du er redd? Har du en klump i halsen og holder på å begynne å gråte? Det er helt vanlig at vi spenner mange muskelgrupper når vi er nervøse. Særlig de i hals og skuldre. Mange opplever også å bli tørre i munnen. Det gelelignende laget som dekker stemmebåndsmusklene og som skaper vibrasjon når luften passerer, består av mye væske. Derfor er det ofte vanskelig å få ut lyd som bærer og klinger godt, hvis man er anspent og nervøs. Det hjelper faktisk å drikke vann!

Mange sier også at de "har klump i magen" når de er engstelig for noe. Sånne klumper gjør det vanskelig å synge, fordi det nettopp er musklene i magen og mellomgulvet som hjelper oss å hente kraft i sanguttrykk.Slapp av i kjevenCOYOTE-JAW-SET-2.gif
Ofte kan det hjelpe med avspenningsøvelser og mental trening for å sette kroppen i beredskap for sang. Men det aller viktigste er å vekke opp alle muskelgrupper som bidrar til sangprosessen; særlig all den buk- og ryggmuskulaturen som er knyttet til det å puste.

Det er også viktig å slappe av i kjeven. Lat som om du er en ku og drøvtygg i luften på "hmmmmm!" Gjesp og lag grimaser.Når du er forkjølet - ikke syng!forkjoelet.jpg
Når du er forkjølet eller har halsbetennelse, er områdene rundt stemmebåndene hovne og kanskje betente. Da vibrerer de dårlig og stemmen opplever du kanskje som raspete og rar.
Hvorfor er det slik?

Det er fordi innsiden i munn og svelg er dekket av slimhinner som hovner opp og blir røde og varme når det er betennelser i vevet. Dersom stemmebåndene eller vevet rundt hovner opp greier ikke stemmebåndene lukke seg fullstendig, de vibrerer ikke som de skal, og derfor slippes det ut mye luft: du høres hes ut. Hva skal du gjøre? Drikk mye vann og unngå kremting og hvisking. Unngå belastning av stemmen: ikke syng og snakk lite. Du kan heller plystre! (Da belastes ikke stemmebåndene.)5 gode grunner til å varme opp stemmenSelv Justin Bieber varmer opp!

Sangere som varmer opp

  1. Synger med mer frihet og sammenheng
  2. Har færre stemmeproblemer
  3. Har større stemmeomfang
  4. Har flere muligheter til å synge uttrykksfullt
  5. Kommuniserer sangen og innholdet bedre

Når man varmer opp muskelgruppene som brukes når man synger, tåler man større påkjenninger på stemmen og blir ikke så fort sliten.God oppvarming av stemmenvoice.jpg
En god oppvarming av stemmen inneholder:

1. Generell oppvarming

Øker temperaturen og blodtilstrømmingen i strupehodet, pustesystemet og (lepper, tunge, gane og forbereder kroppen for sang. "Sisten", hunden som peser og andre pusteøvelser, f. eks lukte på blomst, brent fyrstikk, lage lyd av vinden som suser i trærne. Pust inn gjennom nesen. Pust langsom ut. Strekk armene over hodet. Beveg hodet fra side til side forsiktig. Se oppvarmingsøvelser og oppvarmingsleker for flere tips og øvelsene litt lenger ned på siden.

2. Lage lyder

Humming, summing og leppetriller gjør at du kan føle resonans i ansikt og hode, i halsen og brystet.
Den tankefulle kua: Hmmm

Den summende bien: Ssssss-ssss-zzzzz-tsj tsj tjs

Den prustende hesten: Brrr - leppetrille

3. Skalaøvelser

Lytte og synge rett tone. Den vanligste skalaøvelsen er den vanlige dur-skalaen. Ved oppvarming kan vi starte lavt (til venstre for midten av pianoet) og jobbe oss oppover og synge Do re mi fa so la ti do.

Eller vi kan synge på lalala- bytt toneart med et halvt tonetrinn om gangen.


Vi kan også bevege oss nedover. Menn kan for eksempel starte på en B

Kvinner kan starte på en Ab

4. Uttaleøvelser

Få øret og hjernen og det som kommer ut av munnen til å fungere samtidig. "Ibsens ripsbusker og andre bærvekster." Rim og regler.Stemmebruk - bedre resonans og klang - Lytt og bli med!speechproduction.jpg
(Windows media player download ).Internet Explorer som nettleser .
Lytt til disse stemmeøvelsene som kan hjelpe deg å få bedre støtte, resonans og klang (om ikke annet får du deg en god latter når du lytter).

Forestill deg at du har en ballong fylt med luft inni deg nederst i magen. Først må du fylle ballongen med luft,. Legg en finger på nesa og pust inn gjennom det ene neseboret. Så tenker du at du slipper luften sakte ut, gjennom et bitte lite hull i ballongen. Bruk s eller z. Deretter kan du tenke at du gir ballongen en kraftig klem, slik at s-lyden støtes ut.

Pust inn gjennom det ene neseboret og pusteplystre en sang.


Andre øvelser

Det kan være en ide å late som du tygger på en stor tyggegummi mens du sier "mmmm..." eller tenk at du er en ku som drøvtygger på en "m"!

Oppvarmingsøvelser

Oppvarmingsøvelser


Oppvarmingsleker

Her finner du en hel side om og med oppvarmingsøvelser som du kan bruke for å vekke stemmeapparatet! Mange opplysninger og forslag til øvelser knyttet til det å synge ut fra et rådgivningsperspektiv. Mottoet er: Ikke gjør skade!
Hvorfor kan du også lese litt om her:


Presse eller hvese? Nei - tenk akkurat passe!ropert.jpg
nrk.no
Stemmer som er klemt og presset er laget med for stive og stramme stemmebånd. Det slippes ut for lite luft, og stivheten gjør at gelelaget rundt stemmebåndene ikke får gjort jobben sin. Det er også snakk om å ha for stort trykk under stemmebåndene. Et av disse lytteeksemplene har for mye "luft på stemmen". Her møtes ikke stemmebåndene, slik at luften bare "hveser" ut. Det er ikke nok trykk, heller. Synger eller snakker man slik, slipper man opp for luft ganske fort.


Oppvarmings- og tonedanningsøvelsera2103-1-smallloves_spell.jpg
For bedre intonasjon og oppvarming kan disse korte øvelsene være nyttige. Syng skalaer opp og ned i forskjellig tonearter. Gå gjerne opp eller ned et halvt trinn om gangen i sekvenser:
Hm (do-mi-sol)

Brbrbrbr (leppetrille 1)

Brbrbrbr (leppetrille 2)

Do re mi fa

La la la kromatisk skala

Mo mo mo skala - C-Ciss-D

Ja-ja-ja skala

Mia og Marianne

Don diri don

Senora

Tarantella

Drilledroll
Bytt ut med trilletroll og krillekroll for variasjon.
Vi er bra/sommerdag

Drama
Bytt ut med drama-dama for variasjon
Lille trille (kanon)

Ja, det var bra

Gungagunga

Ng

Hm (kanon)

Oppvarmingskanon

Sangtekniske øvelserLuft og fonasjonsprosesseropera_donna.jpg
Her ser du et nettsted som viser luft og fonasjonsprosesser ved bilder og video (på engelsk).

Mer om stemmen på engelsk: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/music/voice.html#c1"Riktig" og "galt"?syngende_robot.jpg
Her finner du to eksempler på sang: den første er rock sunget "feil". Det andre eksempelet er "riktig" sangmåte: Merk at dette med riktig og feil bare gjelder for måten å synge på for ikke å gjøre skade på stemmen!

For å få til riktig sangmåte her er det viktig å tenke at du "mjauer" eller prøver å få til en slags "måkeskrik" i starten av lyden. Men pass på! Ikke for stramt, og "slipp opp" strammingen etter start! Du må først ha vekket kroppen din med stemmeøvelser. Mange klassiske sangpedagoger mener at rockesang er skadelig for stemmen. Derfor skal du være forsiktig med å herme etter favorittsangerne dine uten å ha satt stemmen din i beredskap først.

Det å tenke på noe som "riktig" og "galt" innenfor rock - eller sang i det hele tatt - er provoserende for mange. Det jeg mener er at du kan synge hva du vil, og bruke alle de effekter som stemmen din gir mulighet for når du synger!

Men vær bare bevisst på hva du gjør - så du ikke synger på deg stemmevansker....

Du er jo ingen syngende robot som jenta på bildet til venstre...og stemmen skal du bruke resten av livet!

Videoer med gode råd


RessurserLearn to sing:Warming up: http://www.bbc.co.uk/sing/learning/warmingup.shtml
Frigjør stemmen: http://www.vokalist.no/artikler/frigjoring-av-stemmen-av-solveig-haga.php

Her finner du flere tips om det å synge med hode eller brystklang (sidene er på engelsk) fra vokalist.org.uk.
Her finner du flere tips om det å synge av en sangpedagog fra Australia som heter Anthony Winter.
Har du lyst til å synge Karaoke? Ultrastar download (gratis program). Svensk nedlastningsside http://ultrastar.byto.de/download_us_en.html
Windows media player download )

Innholdsfortegnelse/Index Tilbake til romplan
Nettstedet er opprettet av Siri Randem
Sist oppdatert 13.06.2014