Forrige side
Innholdsfortegnelse/index
Tilbake til Romplan
Neste side Auditoriet

Dybdeavspenning

HomeInnholdRomplanEntréFørste etasjeMediateketAuditorietKunnskaps-

basenLærer-værelsetAnneksetFilosofi-loftetEksterne ressurser


"Flamme empor" av Chrisoph Praetorius

Autogen trening er dybdeavspenning


avslappet_004.jpg
Det finnes vel ikke noe som er så avslappet som en katt som slapper av. Samtidig vet vi at katten kan våkne opp i et blunk og være klar til lek.Den er helt avslappet og årvåken på samme tid.
Autogen trening er en egen teknikk til konsentrert avspenning som ble utviklet av den tyske legen J.H. Schultz i årene 1908-1912. Det var nevrologen Oscar Vogts oppdagelse av at enkelte personer var i stand til å sette seg selv i en tilstand av selvhypnose, som inspirerte Schultz. I selvhypnose kunne forsøkspersonene bevisst innvirke på sine egne fysiologiske reaksjoner som til vanlig reguleres av det autonome nervesystemet. Autogen trening har lenge vært kjent i Norge og metoden har vært brukt av leger, så vel som av idrettsutøvere. Det er en metode der utøveren selv følger opp med egentrening etter en instruksjon. Metoden kan derfor klassifiseres som en selvsuggesjonsmetode. Det høres litt vanskelig ut, men er ganske lett: Du gjentar egentlig bare hyggelige setninger for deg selv, og forestiller deg vakre ting.

Hvorfor slik meditasjon?
Hver av våre hjernehalvdeler opererer med ulike hjernebølgefrekvenser. Når man senker tempoet til den aktive og logiske venstre hjernehalvdelen, vil den kreative høyre kunne "snakke" bedre med den venstre. Da får du tilgang på strømmer fra dypere bevissthetslag; i gjerne bilder, inntrykk, følelser og opplevelser. Autogen trening kan gi dyp avspenning og velvære.

Autogen trening kalles også for visualisering, selvhypnose eller dybdeavspenning. Slik avspenning kan hjelpe deg til å få mer balanse og energi, til å synge bedre, eller å nå andre mål du har satt deg. Har du lyst til å prøve? Lytt til lydfilen, eller les instruksen nedenfor. Du kan også se på bildet under mens du lytter til "Flamme empor", en gammel sang som gjør noe svært beroligende med hjernebølgene dine når du lytter. Jeg tror at alle skvaldretankene om all verdens ting, som man vanligvis har, stilner av, eller i det minste sakker farten, når du lytter aktivt til musikk eller en avspenningsinstruksjon....
Dybdeavspenning


Hva gjør du?Dette tar ca. ti til tyve minutter:
Du setter/legger deg da til rette i en stol, på en seng, eller på gulvet på et teppe, eller på en matte. Sørg for at du ikke blir forstyrret. Lukk øynene, og tenk på pusten din. Kjenn etter at pusten blir rolig og trygg. Kjenn at underlaget støtter opp under deg. Pust inn og tenk "rolig". Pust ut og Tenk "avslappet". Rolig og avslappet. Spenn deretter alle muskler i venstre arm og knytt neven. Hold og tell til ti. Slapp av. Gjør det samme med høyre arm, deretter begge beina. Krøll tærne og hold. Slapp av. Knip rumpemuskulaturen og bekkenbunnen. Hold og slipp. Strekk de lange musklene i armene, hold og slipp. Kjenn hvordan de slapper av og blir lengre og lengre, tunge og avslappet. Til slutt kniper og spenner du alle muskler i ansikt, hode og nakke. Skjær grimaser. Tell til ti mens du kniper. Slapp av i ansiktet. Kjenn at underlaget støtter opp under deg. Du puster rolig og avslappet. Du er rolig og avslappet, varm og trygg. Forestill deg det vakreste stedet du vet om, det kan være en park, en skog, en strand, eller en solnedgang. Forestill deg at du hører lave, rolige og vennlige lyder, fuglekvitter og rennende vann. Kjenn at du går nedover en sti og luften er behagelig varm. Kjenn gleden og freden ved å være akkurat deg, her og nå. Hvis det dukker opp noen tanker, så la dem fare avgårde som såpebobler i vinden. Hører du lyder eller blir forstyrret på annen måte, så bare merk deg rolig hva som skjer, og la det deretter dempes og forsvinne. Du har det fredelig og rolig, og du er en del av alt det fine du ser. Forestill deg duften av nydelige blomster, varm skogbunn og våt mose. Kjenn duften av honningblomster og roser. Se for deg at du ligger på en varm strand, og bølgene slår innover stranden. Du kjenner varmen fra sola lyse opp hodebunnen din og ansiktet ditt, og den fyller pusten din med livgivende varme. Du er rolig og avslappet, og alt er godt, og du kjenner at underlaget støtter opp under deg. Du er avslappet og trygg. Når du nå synes du har sett deg mett på alt det vakre du opplever, er det på tide å vende sakte tilbake til rommet ditt. Du kjenner at du langsomt vender tilbake til våken tilstand. Tell langsomt bakover fra fem til en. Når du kommer til en, vil du være våken og klar til å møte verden. Du kan når som helst komme tilbake til den avslappede tilstanden og dette fine stedet ved å puste inn rolig, og ut avslappet. Du er rolig og avslappet, fyllt av god energi.


Lytt til musikk og se på bildetMusikk har den egenskapen at den kan få hjernen til å "slappe av". Det å se vakker natur kan også få kroppen og hodet til å spenne av.
Du kan kombinere ved å fokusere på bildet mens du lytter til denne gamle sangen av Christoph Praetorius fra slutten av 1500-tallet:
"Flamme empor":


a_place_to_rest.jpg


Ressurserhttp://www.naprapatlandslaget.no/artikler/autogen_trening.html
http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/dok/nouer/1998/nou-1998-21/7.html?id=141414
http://snl.no/autogen_trening
http://en.wikipedia.org/wiki/Autogenic_training
http://www.autogenictraining.org/


Innholdsfortegnelse/Index Tilbake til romplan


Nettstedet er opprettet av Siri Randem
Sist oppdatert 11.01.2012