Stekte harer og gjødde svin En danseleik

Auditoriet - et sted du kan lytte


auditoriumstol.jpg
Her finner du norske og engelske folketoner, viser, ballader, rundsanger og sangleiker som jeg har sunget inn på en enkel måte. Sangene er sunget inn fortløpende under enkle produksjonsforhold på et hjemmekontor og på enkleste måte med høretelefoner med mikrofon koplet direkte til pc. Det ligger altså ikke kommersielle hensikter bak innspillingene. Lydfilene er kun tenkt brukt til demonstrasjon og i læringsøyemed. Tips: Bytt nettleser hvis du har problemer med avspilling.

Har du problemer med nedlasting av lydklipp? Prøv Quicktime player Eller Adobe flash-player , eller hvis du bruker en smarttelefon/androidtelefon, last ned en app/browser som lar deg spille flash, f. eks. Photon browser

Det finnes ofte mange ulike versjoner av folketoner, både i tekst og melodi. Mange har reist langt, over store kontinenter og verdenshav. Noen versjoner du finner her kan være sunget i en versjon, mens notene er presentert i en annen versjon.

Ved notasjon til vårt notesystem (som først oppsto ganske seint i tid), er noe av særegenhetene ved melodiene når det gjelder tonalitet og syngemåte kanskje gått tapt. Mange av folketonene høres derfor litt "skeive" eller annerledes ut enn det vi er vant med fra melodier som komponeres i dag. Det er trolig på grunn av at de tidligste melodiene opprinnelig bygget på det vi i dag kaller "blå" toner, eller andre tonearter enn dur og moll (modale og pentatone).

Lytter du til for eksempel "The trees they do grow high" under angloamerikanske folketoner, så vit at det er en dorisk toneart. Derfor høres den liksom litt "annerledes" ut for våre dur- eller mollstemte ører.

Du finner noter, melodier og tekster til de fleste sangene. Jeg har valgt sanger som i prinsippet faller utenfor copyright, dvs. sanger som er tradisjonelle, som det ikke finnes kjente opphavspersoner til, eller som faller utenfor vernetiden, dvs. er 70 år eller eldre, jf Lov om opphavsrett til åndsverk. . Nyere stoff er eventuelt sitert i kortversjon, jf § 22.
Les om opphavsrettigheter og copyright.


InnholdSidene inneholder:


Sangstil


papegoy.jpg

=
Jeg har valgt å synge sangene på en enkel måte. Det hender jeg gisper etter luft og snubler i både tekst og tone. Det får være som det er. Prinsippet er: Det er lov å "synge med det nebbet man har"!

Høsten er kald og klar - Kanon (Siri Randem)
Se snøen fyker over land - Kanon (Siri Randem)
Ti pusekatter lå på en madrass (Siri Randem)
Nettstedet er opprettet av Siri Randem
Sist oppdatert 18.07.2017